Conventies G

  • Gambling 3SA

Een 3SA opening, waarmee een dichte lage kleur vanaf zevenkaart aangegeven wordt. Naast de lage kleur heeft openaar maximaal een vrouw.

  • Gardener

Als de tegenpartij één in een kleur heeft geopend, duidt een Gardener-volgbod van 1sa in de 2e of 4e hand op:

ofwel een normale sa-hand met dekking in de openingskleur;

een zwak (6-11 punten) éénkleurenspel

Partner informeert met 2, welk van de 2 types volgbieder heeft. Deze antwoord 2 of de lange kleur. Als de lengte klaveren is, wordt op 2 gepast.

Als partner niet 2 biedt, maar iets anders, dan heeft hij zelf een eigen lange kleur. Normaliter wordt daarop dan gepast.

Wie Gardener speelt, kan een sterk volgbod (12+ punten/6+-kaart) nu aangeven met een normale 2-over-1.

  • Gerber

Na een 1SA of 2SA opening vraagt 4 naar het aantal azen. 4SA in plaats van 4 is in dit geval Kwantitatief

  • Ghestem

Een volgbod, waarmee een tweekleuren spel aangegeven wordt.

2SA toont de laagste twee van de overgebleven kleuren

3 toont de hoogste twee van de overgebleven kleuren

het cuebod op tweeniveau toont de uiterste twee van de overgebleven kleuren

  • Ghestem bacherich

Is een volgbod na een preëmptieve opening op 3-niveau. De Ghestem-Bacherich kan alleen gespeeld worden in de 2e hand, dus direct na de opening. Dan betekent na een preëmptieve opening:

in een zwarte kleur: (/): in een rode kleur (/):

dbl. =straf dbl.=informatie

opvolgend bod=informatie

Er bestaan varianten.

  • Ghestem, modified

Als Ghestem, maar nu wordt na een 1r opening niet 3 maar 3 gebruikt om de hoge kleuren aan te geven. Voordeel hiervan is dat 3 vrijgekomen is voor een andere invulling. (Bijvoorbeeld een intermediate of zwak sprongvolgbod).

  • Groot slem force

Twee namen voor hetzelfde, te weten de “Josephine-conventie” ( de vrouw van Culbertson, naar wie de conventie is vernoemd, heette Josephine).

Als de troefkleur vaststaat en de partner die aan de beurt is zeker is van klein slem, maar hoopt op groot slem als de partner tenminste 2 van de 3 tophonneurs heeft, biedt hij 5 sa.

Op deze 5 sa antwoordt partner met 2 tophonneurs direct 7x . Er is een variant waarbij in dat geval 7 geboden wordt, om de partner de gelegenheid te geven te kiezen tussen 7 in troef of in sa

Met minder antwoordt de partner klein slem.

  • Good Bad 2SA

Na een informatiedoublet op tweeniveau van partner kan het verschil aangegeven worden tussen zwakke en constructieve handen.

Een direct bod op drieniveau is ‘good’. 2SA verplicht de informatiedoubleerder om 3 te bieden. Hierna kun je passen of een hogere kleur bieden om een ‘bad’ hand aan te geven.

Deze aanpak is afgeleid van de Lebensohl-conventie.